Tänä vuonna kesäkuussa puutarhamme juhlii 10 vuotispäiviään. Tällaisena harmaana ja sateisena huhtikuisena päivänä ei vihreyttä ja kukkaloistoa juuri voi mainostaa. Mutta tiedättekö mitä. Nyt se kuitenkin on ihan ovella. Ja juuri kun kaikki on alkanut vihertää tämä kalsea harmaus on muisto vain. Ja juuri tämä harmaus saa vihreyden tuntumaan sitäkin tärkeämmältä. Puutarhatyöt on aloitettu. Koiranpaskat kerätty,,,eikun siis kakat,,,risut haravoitu ja humalan viimevuotiset kasvustot katkaistu.Puutarhalehdet imeytyvät muistiin ja siemenpussit on käyty läpi moneen kertaan......

IMG_2017.jpg

Vuohenjuurta olemme istuttaneet 4 vuotta ojaan, pikku hiljaa se alkaa valtaamaan muut kasvit jotka alkuun olivat etupäässä takiaista sekä voikukkaa ja kaltevuuden takia äärimmäisen hankalia leikattavia. Olen oikein tyytyväinen tähän jo nyt. Tosin ehkä vielä 5 v tarvitaan että oja tupehtuu täyteen. Sitäpaitsi vuohenjuuri on kaunis. Olen tavannut ottaa kukinnot pois niin kasvi käyttää enemmän voimiaan lehtien kasvatteluun.

IMG_2024.jpg

Viime vuonna hommasin etupihallekin pienen altaan, ehkä tänä kesänä saan siihen pumpun joka toimittaa suihkulähteen virkaa.Osa kuorikatteesta on maatunut mullaksi joten uutta pitäisi hakea vähintään peräkärryllinen päälle. Katsotaan nyt ensin josko helmililjat innostuisivat nousemaan jokakeväisen uskollisesti.

Toissa vuonna mieheni laittoi rataplleistä reunukset etupihan kasveille.

IMG_2036.jpg

Takapiha on joutunut riisuutumaan koiriemme takia monista kasveista. Koiran pissan kestäviä kasveja ovat olleet vain kotkansiipisaniainen, ja vuohenjuuri sekä sekalainen sakki akileijoja. Pensaista lumipalloheisi ja tuoksuvadelma suorastaan rakastavat tätä luonnon omaa tuotetta. Sen sijaan Tuijat joka kevät kellertävät ja harkitsevat selkeästi että viitsivätkö tässä paikassa enää oleskella. Tänä vuonna kaksi tuijaa tekee mietintää, vielä ei osaa sanoa jäädäkkö vaiko eikökö.

Isoin käsinkaivettu ja  allasmuovilla pohjustettu vesiaiheemme yllä.

IMG_2050.jpg

 

Vaikka tuo ylitsepursuava tuhkakuppi hieman häiritsee niin kokonaisuudessaan toissa kesänä valmistuneesta pyöräkatoksesta tuli oikein harmoninen.Niin ja ei tuo kovasti mieltä ylennä tuo  käymäläkään tässä kuvassa, pakko kuitenkin vajan kadottua tavaraa säilyttää nyt tilapäismajoituksessa.IMG_2049.jpg

Haaveilin vuosia pentikin kyntteliköstä kuistillemme.En kuitenkaan raaskinut sitä hommata joten tuunasin mieleiseni, tosin oli hankaluutta löytää tarkoitukseen soveltuva kynttelikkö.Poronsarvet löytyivät Ylläkseltä.

Takapihallamme projektit huutavat hoosiannaa. Viime kesänä mieheni teki pation laajennuksen ja valoi valmiiksi tolpat aaltomuovikatolle. Kuvassa myös koko kesäkalusto kunnostusta vailla. IMG_2047.jpg

Ja hieman kauempaa tarkasteltuna. Tähän tulee katto kesällä. Takapihamme on todella kuuma. Pieni varjostus on paikallaan. Katoksen eteen olen istuttanut clematista,,,,taas,,,,sen kanssa menee hermot kyllä. Jostain syystä clematis ei tykkää pihastamme vaikka mitä teen. Nyt laitoimme sen ympärille suojaksi kivetykset, saa nähdä nostaako yksikään päätään tänäkään vuonna. No jos ei lähde niin humalaa kiitos.

 

IMG_2014.jpg

IMG_2031.jpg

Kukkaruukut odottavat asukkejaan. Olen jo suunnitellut istuttavani valkoisia orvokkeja ja murattia.Vielä ei oikein tohdi , odotellaan pari viikkoa.

IMG_2041.jpg

Hiekkalaatikko saa tänä vuonna toimia hyötykasvitarhana. Eilen sain mullan käännettyä. Mutta lisää multaa pitää vielä täytteeksi laittaa.Ainakin salaattia, persiljaa ja hernettä. Olemme aidanneet hyätykasvimaan ja hiekkalaatkin nelijalkaistemme ärsyynnykseksi. Koiran kakalla höystetty salaatti kun ei kauheasti innosta.

IMG_2043.jpg

Heinä on vallannut osittain alaa. Tekisi mieli mennä heti kiskomaan heinää pois, ehkä jo tänään viimeistään huomenna.Viime vuonna karviaispuskiin tuli ennätyksellinen sato,ja ensi kertaa hortensiat kasvattivat upeita limenpunertavia kukkia jotka kestivät pitkälle syksyyn ja jäivät lopulta ruskettumaan ja ovat osittain paikallaan vieläkin. Hiekkalaatikko looistaa hiekattomuudellaan. Isäntä käytti hiekan projekteihinsa. Tänä vuonna haemme vielä lisää.

IMG_2045.jpg

Ja tässä entinen kukkapenkkini, jonka kasvit siirsin siirtolapuutarhalle ja talomme etupihalle, en oikein tiedä mitä kannattaa kolmen nelijalkaisen tuhottavaksi ,,,,,iloksi siis istutella.....Ehkä paras vaihtoehto on kivi. :)

IMG_2028.jpg

Tuija rivistö hieman päässyt kellertymään, mutta tykkylumi ei näitä saanut vaurioitettua kuten pilarikatajaa.

IMG_2022.jpg

Pilarikatajamme sai kaksi kertaa tänä vuonna syleilyn lumelta keskelle kasvustoa ja on melko surullisen näköinen. Mietin josko sen saisi köytettyä vielä yhteen.IMG_2019.jpg

No katsotaan, puolukkapensaita ostin syksyn alennuksista kaksi kappaletta, myyjä ei oikein osannut sanoa miten pärjäävät talven yli, toistaiseksi näyttäisi siltä että hyvin. En sitten tiedä olisiko pensas selvinnyt paremmin jos marjat olisi

korjattu parempiin suihin , mutta varjelin kuitenkin osaa marjoista .

IMG_2042.jpg

Nyt voisi jo alkaa siivoamaan lasitettua terassia. Toisaalta rapainen piha, terassin lattia ja koirat eivät ole kovin hyvä yhdeistelmä. Jos odottelisi maan kuivumista ja suunnittelisi ensin. Pesisi terassin kankaat ja lasit ja vasta sitten,,IMG_2053.jpg

Niin ja voisipa tuon matonkin tampata....IMG_2048.jpg

Kattilallisen pohjaanpalaneita pop corneja löytyi sohvan takaa, olen ihmetellytkin outoa hajua. Nyt se selvisi.